Evolucija

Dodatni Tekstovi o Teoriji Evolucije

 

O prirodi naučnih teorija
Tekst Milana Ćirkovića o značenju reči "teorija" u okviru nauke.

Geološki stub
Šta nam geologija zaista govori o starosti Zemlje? Šta vidimo ako počnemo da kopamo kroz tlo pod našim nogama?

Evolucija i Rasizam
Mnogi kreacionistički tekstovi tvrde da teorija evolucije vodi u rasizam, i da je bila jedan od glavnih uzroka nastanka nacističke ideologije. Da li je ova tvrdnja istinita?

Evolucija Oka i Spontanost Evolucije
Kako je evoluiralo ljudsko oko? Da li kompleksni organi nastaju kroz svrhovit evolutivni napredak?

Poreklo informacija i kompleksnost života
Mnogim ljudima izgleda neverovatno da informacije o živim bićima nastaju "slučajno". Ovo je sasvim razumljivo, pošto u stvarnosti mnoge stvari koje izgledaju slučajno uopšte nisu takve. Ovaj tekst opisuje kako neki osnovni mehanizmi u prirodi vode do pojave najvećeg dela uređenih informacija u okviru živih ćelija i višećelijskih organizama.

Polonijumske aure i mirmekit u pegmatitu i granitu
Tvrdnje Roberta Džentrija o polonijumskim aurama su među najčešće korišćenim kreacionističkim argumentima po pitanju starosti Zemlje. Tekst Dr. Lorenca Kolinsa objašnjava stvarni (i potpuno prirodni) uzrok nastanka polonijumskih aura.

Prateći tekstovi uz "Uvod u evoluciju"
Osnovni primeri i objašnjenja evolucije su dati u uvodu, ali je uz njega napisano još nekoliko tekstova koji objašnjavaju neke malčice komplikovanije aspekte evolucionog procesa. Mada je ovim tekstovima najbolje pristupiti u okviru čitanja uvoda, možete im direktno pristupiti i odavde:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[nazad na vrh strane]